Este evident că aviația privată reprezintă o lume fascinantă și plină de provocări, iar cei implicați în această industrie trebuie să fie pregătiți să facă față cerințelor diferitelor tipologii de clienț,i astfel încat să ofere un grad înalt de servicii acestora. Eforturile și devotamentul celor implicați în acest domeniu trebuie recunoscute, deoarece ei contribuie la asigurarea unei experiențe de zbor de neuitat și la menținerea standardelor de siguranță din aviație.

Aviația privată este o lume cu totul specială, surprinzătoare, o industrie în continuă mișcare și dezvoltare, o lume a luxului, a flexibilității, a perfecțiunii. Ea se referă la orice individ sau companie care deține unul sau mai multe private jet uri, pentru uzul personal sau pentru a fi închiriate. Este o industrie dură, stresantă și foarte competitivă.

Aviația privată a devenit mult mai puternică în ultimii ani, si a avut un boom de dezvoltare pe perioada pandemiei. Noi avioane, noi clienți, noi joburi. Timpul a devenit extrem de important și de aici și dorința de a călători mai repede, în condiții de maxim confort și siguranță. Bazându-se pe un spațiu sigur, intim și total la dispoziția lor, pasagerii pot fi miliardari, oameni de afaceri, oligarhi, șefi de stat și de guvern sau familii regale. De aceea, însoțitorii de bord corporate trebuie să fie niște oameni cu o pregătire corespunzătoare, profesioniști, și extrem de dedicați meseriei. Sunt oameni calificați pentru siguranța zborului, pentru a acorda primul ajutor, cu cunoștințe temeinice în domeniul culinar și al customer service-ului. Sunt dispuși să se mute când e nevoie, tot timpul își dezvoltă educația, muncesc mult să își mențină o bună reputație, ca să își mărească șansele să rămână în această industrie.

Însă există există mereu șansa de a întâmpina evenimente stresante, anulări sau chiar modificari neașteptate de program în ultimul moment. Este o lume în care greșelile și erorile se plătesc scump, de aceea totul trebuie făcut corect.

Însoțitorul de bord corporate poate alege să lucreze cu un contract permanent sau ca și freelancer. Poate zbura un singur tip de avion, sau mai multe. În oricare din cazuri, CFA(Corporate Flight Attendant) trebuie să cunoască procedurile standard de operare ale companiei, trebuie să fie la curent cu noile trenduri în materie de facilități oferite pasagerilor, cât și noile trenduri în materie de gastronomie. Ei sunt un punct de legătură cu lumea exterioară, iar nici o zi nu se compară cu o alta.

De aceea calitățile lor pot fi foarte ușor puse în valoare. Sunt oameni cu un bun gust desăvârșit, răbdători, calmi, calculați, creativi, diplomați, integri, empatici, punctuali, buni organizatori, cu o atenție deosebită la detalii și cu o capacitate extraordinară de a se adapta nevoilor clienților.

Ei sunt responsabili de bijuteria de zeci de milioane de dolari a proprietarului, la fel de mult pe cât sunt de responsabili pentru siguranța pasagerilor și a echipajului. Ei planifică în detaliu călătoria, creionează profilul pasagerilor, comandă mâncăruri fine pe gustul clienților, aranjează interirul avionului în funcție de preferințele clienților.

Nu oricine se poate adapta acestei meserii. Trebuie să iubești cu adevărat aviația, să faci sacrificii, să experimentezi situații nu întotdeauna ușoare, să lucrezi cu oameni din culturi diferite, să faci față unor personalități diverse. Răsplata este pe măsura sacrificiilor, pentru că este o meserie extrem de provocatoare, și care oferă o independență financiară și de mișcare deloc de neglijat. (*salariile din industria aviației private sunt semnificativ mai mari decat cele din aviația comercială).

Cei care sunt dedicați unei cariere în aviația privată rămân în domeniu pentru că o iubesc și pentru că le aduce mari satisfacții, chiar cu riscul de a renunța uneori la viața personală. 

Însotitorul de bord corporate este o figură esențială în industria aviației private, iar pentru a reuși în acest rol, trebuie să posede o serie de calități importante. Iată zece dintre acestea:

Profesionalism: Însoțitorul de bord trebuie să fie extrem de profesionist în toate aspectele muncii sale, de la relația cu clienții până la respectarea strictă a regulilor de siguranță.

Empatie: Capacitatea de a înțelege și de a răspunde la nevoile și dorințele clienților este esențială în acest rol. Insotitorul de bord trebuie să fie empatic și să fie capabil să se adapteze la diversele personalități și situații.

Siguranță: Siguranța pasagerilor și a echipajului este prioritară. Însoțitorul de bord trebuie să fie pregătit să acționeze rapid și eficient în caz de urgență și să aibă cunoștințe solide în domeniul primului ajutor și al procedurilor de evacuare.

Flexibilitate: În aviația privată, programul poate fi imprevizibil și poate suferi modificări de ultim moment. Insotitorul de bord trebuie să fie flexibil și să poată gestiona schimbările de program și situațiile neprevăzute cu calm și eficiență.

Atenție la detalii: Întrucât insotitorul de bord este responsabil de confortul și siguranța pasagerilor, este crucial să fie atent la detalii și să se asigure că toate aspectele călătoriei sunt gestionate în mod corespunzător.

Abilitati de comunicare: Abilitățile excelente de comunicare sunt esențiale pentru a asigura o interacțiune fluidă și plăcută cu pasagerii și cu restul echipajului. Insotitorul de bord trebuie să fie clar, concis și să se exprime cu încredere

Organizare: Capacitatea de a gestiona eficient diferitele aspecte ale călătoriilor, precum planificarea, catering-ul și serviciul la bord, necesită o bună organizare și gestionare a timpului.

Confidențialitate: Însoțitorul de bord trebuie să respecte confidențialitatea clienților săi și să fie discret în privința informațiilor personale sau de afaceri la care are acces în timpul călătoriilor.

Creativitate: Pentru a oferi o experiență de călătorie deosebită, însoțitorul de bord trebuie să fie creativ și să fie capabil să ofere soluții inovatoare în ceea ce privește catering-ul, designul cabinei și alte aspecte ale călătoriei.

Stabilitatea personală: Însoțitorul de bord trebuie să fie calm, plin de energie și să aibă o prezență plăcută pentru a asigura o atmosferă relaxată și confortabilă pentru pasageri. Capacitatea de a gestiona situațiile stresante cu încredere și serenitate este esențială în acest rol.

Aceste calități sunt cruciale pentru succesul unui insotitor de bord corporate și îl ajută să ofere o experiență de călătorie deosebită și sigură pentru clienții săi.

Cer senin!

Rucsandra